چگونه به خودباوری برسیم ؟
انسان ذهنی گسترده، پیچیده و بسیار وسیع دارد که مدام در حال یادگیری و خلق چیزهای جدیدتر است و این بستگی به باور هر فرد و نوع تفکر او به زندگی دارد که بتواند ذهن خود را به طرف یادگیری و ابتکار سوق دهد و یا به ذهن خود یاد دهد که خواسته زیادی از جهان اطراف نداشته باشد.
بنابراین آینده روشن ذهن هر فرد، بستگی به نوع نگرش او به جهان اطراف، خودباوری و اعتماد به نفس فرد دارد. انسان موجودی است که به عنوان اشرف مخلوقات شناخته میشود و خداوند به او قدرت تفکر بخشیده و همچنین قدرتهای دیگر مثل تکلم که دیگر موجودات را از آن بیبهره کرده است.
پس بهترین راه شکرگزاری از این نعمتهای والا، قدم گذاشتن در راه پیشرفت و شکوفایی در زمینه این قدرتها میباشد و لازمه این اقدام این است که انسان به قدرت درون خود ایمان داشته باشد. به همین دلیل ما در این مقاله به بررسی خودباوری و راههای رسیدن به آن پرداختهایم.
-
تعریف خودباوری
خودباوری به این معنا است که فرد، استعدادهای خود را باور داشته باشد و همچنین به نیروی درونی خود نیز ایمان داشته باشد که میتواند هرچقدر که لازم باشد ذهن و دیدگاه خود و همچنین جسم خود را از تنبلی و جهالت بیدار کند و به سوی خلاقیت و شکوفایی بکشاند.
همه انسانها از همان ابتدای تولد تواناییهای منحصر به فردا خود را دارند که اگر به تقویت آنها بپردازند به سرعت شکوفا میشوند.
-
انواع خودباوری
خودباوری بطور گسترده در چهار دسته کلی تقسیم میشود؛ که در ادامه به تعریف هر یک میپردازیم.
خودباوری انسانی
اولین قدم در خودباوری، دستیابی به این حقیقت و باور است که تمامی انسانها به واسطه خلقت خود نسبت به سایر موجودات دارای یکسری ویژگیهای خاص هستند. ویژگیهایی چون قدرت اختیار، استعداد، قدرت انتخاب و تواناییهای فردی در این دسته قرار دارند. هر فرد بسته به سطح و میزان تواناییها و استعدادهای خود میتواند به جایگاههای مورد نظر خود دست پیدا کند.
خودباوری اعتقادی
هر فرد در زندگی شخصی خود با مجموعهای از اعتقادات قلبی و ایمانی زندگی میکند که این اعتقادات هوت فکری و فرهنگی او را شکل میدهند.
خودباوری ملی
هر ملتی دارای فرهنگ و تمدن مختص به خود است که در طول سالهای متمادی در زیر سایه افراد پرتلاش آن شکل میگیرد.
خودباوری فردی
خودباوری فردی در حیطه شخصیت افراد مطرح میشود. هر فرد دارای استعداد و تواناییهای خاصی است که اگر آنها را به درستی شناسایی کند و از آنها در مسیری صحیح بهرهبرداری کند به تمامی اهداف و آرزوهای خود دست پیدا میکند. این فرد در شرایط سخت و ناگوار زندگی هرگز دچار ناامیدی نمیشود و در برخورد با سختیها و مشکلات دچار خود کمبینی نمیشود.
-
ویژگی افراد خودباور
افراد خودباور در واقع میخواهند بگویند: من انسانی هستم به مانند سایر انسانهای دنیا که از نظر داشتن انواع و اقسام توانمندیها و مهارتهای خدادادی با بقیه شباهت دارم و صد البته تفاوتهایی.
من به مانند سایر افراد، به واسطه انسان بودنم ارزشمندم و میتوانم این ارزش را در طول زندگیام افزایش و یا کاهش دهم. اگر چیزی را بخواهم چون از قدرت فکر کردن و حرکت کردن برخوردار هستم میتوانم آن را بدست آورم حال هر چه که باشد.
من دوست داشتنی هستم و این دوست داشتنی بودنم نیز به مانند ارزشمند بودنم قابلیت این را دارد که افزایش یا کاهش یابد.
تمام مطالب گویای این است که مجموع عزتنفس و اعتماد به نفس در کنار یکدیگر به خودباوری ختم میشوند. بنابراین چنانچه فردی عزتنفس و اعتماد به نفس داشته باشد به خودباوری رسیده است.
افرادی که به خودشان و توانایی هایشان باور دارند ، 4 ویژگی زیر را دارا هستند :
-
این افراد عاشق زندگی هستند
اولین مزیت باور به تواناییها و قدرتهایی که در درون آدمی وجود دارد این است که انسان عاشق زندگی میشود. وقتی کسی احساس کند که خودش و تواناییهایش برای رسیدن به موفقیت و ساختن یک زندگی زیبا و منحصر به فرد کافی هستند، قطعاً با علاقه و عشق بیشتر وارد میدان عمل میشود و در عرصه زندگی و کسبوکار خیلی بهتر و موفقتر عمل میکند.
-
احساس تعهد این افراد به به فعالیتها و زندگی بیشتر میشود
کسی که به توانمندیها و استعدادهایی که خداوند در وجود او قرار داده، ایمان داشته باشد، اعتقاد دارد که میتواند از پس هر مشکلی بربیاید و مسائلی که در زندگی پیش روی او قرار میگیرد را یکی پس از دیگری حل و فصل کند. فردی که چنین باوری دارد، هرگز ناامید نمیشود و آنقدر تلاش میکند تا هدفی که در زندگی برای خود تعیین کرده است را محقق کند. به همین خاطر است که نسبت به زندگی و فعالیتهای خودش تعهد کامل دارد و از هیچ تلاشی فروگذار نمیکند
-
حتی پس از شکست، دوباره از جای برمیخیزند.
هر انسانی ممکن است شکست بخورد. انسانی که به توانمندیها و استعدادهای خودش باور دارد، هنگامی وارد یک حوزه کاری شود، ممکن است تمام تلاش خود را بکند ولی در نهایت از پس مشکلات بر نیاید و شکست بخورد. این فرد به پیروزی و موفقیت خودش تعهد دارد و به همین خاطر هر بار هم که شکست بخورد، ناامید نمیشود، دستش را به زانو میگیرد و از جای برمیخیرد و به تلاش و کوشش ادامه میدهد تا پیروز شود.
-
به مشکلات به دید مسائلی که باید حل شود نگاه میکند
اتکا به نفس یا خودباوری دید انسان را به زندگی تغییر میدهد و باعث میشود انسان به مشکلات به عنوان مسائلی نگاه کند که باید حل و فصل شوند. وقتی انسان چنین نگرشی داشته باشد میتواند بدون ترس و واهمه با مسائل و واقعیتهای زندگی خود روبرو شود و آنها را یکی پس از دیگری حل و فصل کند.
راههای تقویت خودباوری
درست است که ریشه خودباوری و اتکا به نفس در دوران کودکی ما نهفته است ولی اگر در دوران کودکی به هر دلیلی خودباوری ما ضعیف شد، هیچ اشکالی ندارد. همیشه برای جبران این آسیب فرصت هست و با کار کردن روی خودمان میتوانیم این آسیبها را برطرف کنیم. در ادامه به چند راهکار برای افزایش و رشد اتکا به نفس و خودباوری بیان شده است.
-
نسبت به اهدافتان واقع بین باشید
یکی از مهمترین عواملی که بر افزایش روحیه خودباوری شما تاثیر خواهد داشت این است که احساس کنید به اهدافتان رسیدهاید. به همین دلیل لازم است که اهداف کوچک و قابل دستیابی تنظیم کنید که رسیدن به آنها ساده باشد.
سعی کنید اهدافتان را بهصورت روزانه یا نهایتا هفتگی تنظیم کنید. به این ترتیب قدمهایی کوچکی در دستیابی به آنها خواهید برداشت و هر هدف بخشی از انگیزه لازم برای افزایش خودباوری را در شما تقویت خواهد کرد.
-
مثبتاندیش باشید و اطرافتان را از افراد مثبتاندیش پر کنید
وقتی اطرافتان افرادی باشند که با منفینگری نسبت به شما و تواناییهایتان نگاه کنند، ناخودآگاه خودتان را با آنها پایین خواهید کشید. اما اگر دور و برتان کسانی باشند که مثبت هستند و با احساس خوب از چیزی استقبال میکنند، حال بهتری پیدا خواهید کرد.
-
به خودتان افتخار کنید
گاهی اوقات یادمان میرود که چه دستاوردهایی در زندگی داشتهایم و چه چیزهایی بهدست آوردهایم.
یادآوری موفقیتها، هرچقدر هم که کوچک و پیش پا افتاده بهنظر برسند میتوانند به ما کمک کنند که خودباوری را در خود تقویت کنیم. کافیست هربار که کاری انجام میدهید، به یاد بیاورید که به هدفی دست پیدا کردهاید و گاهی دستاوردهایتان را یادداشت کنید.
-
روی نقاط قوتتان متمرکز شوید نه نقاط ضعف
وقتی بارها و بارها در کاری که برای دیگران آسان بهنظر میرسد شکست بخورید، این احتمال را که به خودتان باور داشته باشید را به صفر رساندهاید.
به همین دلیل بهترین کار برای تقویت خودباوری این است که روی کارهایی متمرکز شوید که مطمئن هستید از پس آنها برخواهید آمد. کارهایی که از حوزه توان شما خارج هستند، صرفا در شما حس شرم، ضعف و شکست ایجاد خواهند کرد.
یادتان باشد که همه ما نقاط قوت و ضعف داریم و هیچکس در همه کارها بهترین نیست. تنها باید یاد بگیرید ظرفیتها و نقاط قوتتان را بشناسید تا روی آنها متمرکز شوید.
-
به دیگران کمک کنید
همه ما حداقل در یک کار تخصص داریم و میتوانیم آن را بهخوبی انجام دهیم. وقتی تخصصتان را با کسی به اشتراک میگذارید و در انجام کاری به کسی کمک میکنید، درعین اینکه اثر خوبی از خودتان بهجا گذاشتهاید، توانستهاید یک قدم به تقویت خودباوری هم کمک کنید.
-
کارهایی که همیشه از انجامشان طفره رفتهاید را انجام دهید
آیا کار خاصی وجود دارد که همیشه انجام آن برایتان سخت و دور بهنظر میرسید؟ برای آنکه اعتماد بهنفستان را بهصورت معجزهآسایی افزایش دهید، آن را انجام دهید.
دستیابی به موقعیت شغلی خاص، یادگیری مهارتی که همیشه برایتان دور بهنظر میرسید یا انجام کاری که همیشه آن را پشت گوش میانداختید تاثیر شگفتانگیزی در ایجاد خودباوری در شما خواهد داشت.
حتی اگر در کاری که درصدد انجام آن هستید، ستاره نشوید هم احساس خوبی نسبت به خودتان پیدا خواهید کرد.
-
از اظهار نظر نترسید
اگر سوالی دارید، ایدهای در سرتان است یا میخواهید نظرتان را با دیگران بهاشتراک بگذارید، حتما آن را انجام دهید. نگه داشتن ایدهها برای خودتان، صرفا اعتماد به نفس شما را کاهش خواهد داد. اما زمانی که ببینید نظراتتان باعث بهبود و کارآمدی سیستم شده است، حس بهتری به خودتان پیدا میکنید و باور خواهید کرد که تاثیرگذار هستید.
-
ایمان داشته باشید که مهم هستید
من روی این گزینه تاکید زیادی دارم. آنچه شما درمورد خودتان میپندارید، تا حدود بسیار زیادی به خودتان بستگی دارد.
کافیست باور کنید مهم هستید و خودتان را ارزشمند بدانید. تا زمانی که خودتان این ارزش را به خودتان نبخشید، پیشرفتی در شرایط نخواهید داشت.
از خودتان بهخوبی مراقبت کنید، به خودتان برسید و اطرافتان را از کسانی پر کنید که به شما عشق میورزند و نسبت به تواناییهای شما حسن نظر دارند.
-
خودمراقبتی را فراموش نکنیم؛
خودمراقبتی عملی است که در آن، هر فردی از دانش، مهارت، و توان خود به عنوان یک منبع استفاده میکند تا بهطور مستقل از سلامت خود مراقبت کند.
خودمراقبتی بسبب افزایش کارآیی و تقویت مهارتهای فردی میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقالات پیشنهادی را بخوانید:
یک بار برای همیشه از شر نشخوار فکری خلاص شوید !
دیدگاهتان را بنویسید