چگونه با اهمال کاری هایمان مقابله کنیم ؟
اهمال کاری
همه ی ما پشت گوش انداختن کارها را تجربه کرده ایم . بسیار برایمان اتفاق می افتد که کار مهمی داریم حتی برای آن برنامه ریزی هم داریم ، اما به دلایل مختلف مرتبا انجام آن کار را به تعویق می اندازیم .
ممکن است در چنین شرایطی برچسب تنبلی به خود بزنید ، اما لازم است بدانید چنین رویدادی با تنبلی متفاوت است . شما تنبل نیستید بلکه اهمال کاری می کنید !
اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها اتفاق جدیدی در زندگی بشر نیست و قدمتی به اندازه ی طول عمر حیات انسان هوشمند دارد ، چنانچه که حتی ارسطو و بقراط نیز با واژه ی آکراسیا به معنای انجام کاری بر خلاف خواسته ی خود ازاین اتفاق یاد کرده اند .
در این مقاله با مفهوم اهمال کاری، دلایل و راه های کنترل آن آشنا خواهیم شد .
تعریف اهمال کاری
برای تعریف مفهوم اهمال کاری به ساده ترین صورت ممکن میتوان گفت ؛ اهمال کاری به معنای به تعویق انداختن زمان انجام کارهای مهمی است که باید در زمان مقرری انجام شوند .
اهمال کاری در واقع یک روش دفاعی ناخودآگاه برای جلوگیری از قرار گرفتن در موقعیت تنش و استرس زاست .
جالب است بدانید فرد اهمال کار ابدا فرد تنبلی نیست و حتی معمولا فرد فعالی هم هست و مدام مشغول به انجام فعالیت های گوناگون است ، اما در واقع این فرد بجای انجام کارهای مهم و ضروری به انجام کارهای غیر مهم و غیر ضروری می پردازد . به عبارتی فرد به جای پرداختن به کاری که باید انجام دهد به سراغ کاری می رود که از آن لذت می برد و بجای انجام فعالیت های مهم ، زمان خود را صرف کارهایی می کنند که چندان هم پرفایده نیستند .
در مورد دیگر تفاوت های فرد تنبل و اهمال کار باید بگوییم که فرد دوم اهمال کار قصد انجام کاری را دارد ، حتی برای آن برنامه ریزی هم می کند اما به دلایل مختلف همچون ترس به سراغ انجام آن نمی رود و انجام آن را پشت گوش می اندازد . در صورتی که فرد اول تنبل اساسا برای انجام همان کار هیچ برنامه ریزی و قصدی ندارد .
هرکسی ممکن است در طول زندگی خود خواسته یا ناخواسته به دست به تعلل بزند ، اما اگر این به تعویق انداختن کارها تبدیل به یک عادت همیشگی شود ؛ آنگاه چالش برانگیز خواهد شد و نیاز به تلاش برای کنترل دارد .
دلایل اهمال کاری
پشت گوش انداختن کار ها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد ، در این جا رایج ترین علت های آن را بررسی می کنیم .
-
کمال گرایی و ترس از شکست
افراد کمال گرا عموما دچار عادت اهمال کاری می شوند . این افراد به دنبال کسب بهترین نتیجه و انجام کارها در بی نقص ترین حالت ممکن هستند و همان طور که در مطالب قبلی درباره ی کمال گرایی گفته شد ، این افراد مرتبا انجام دادن کارها را به دلیل ترس از کامل نبودن و شکست و به بهانه ی آمادگی بیشتر برای انجام بهتر وظایف خود به تعویق می اندازند .
-
برنامه ریزی و اولویت بندی اشتباه
گاهی وقت ها داشتن زمان بندی و برنامه ریزی اشتباه و به دور از واقع بینی باعث ایجاد اهمال کاری می شود . برنامه ریزی و اولویت بندی اشتباه انرژی شما را در جای نامناسب مصرف میکند آن گاه برای انجام کارهای مهم خود انرژی نخواهید داشت و به ناچار مبتلا به اهمال کاری خواهید شد .
اگر بتوانید به درستی اولویت بندی و برنامه ریزی کنید وکارهای مهم تر و ضروری تر را زودتر انجام دهید ، انرژی و انگیزه ی خود را به درستی مصرف کرده اید و کمتر دچار این تنش فکری می شوید .
-
قدرت نه گفتن نداشتن
بعضی زمان ها دلیل اهمال کاری به ما « نداشتن قدرت نه گفتن » برمی گردد !
فردی که قدرت نه گفتن ندارد و عموما نمی تواند در مقابل خواسته های دیگران مقاومت کند ، و زمانی که خواسته های دیگر افراد را برآورده کرد ، دیگر انرژی و توانی برای انجام وظایف و کارهای خود ندارد فلذا انجام آن ها را به تعویق می اندازد .
-
ناتوانی در مدیریت زمان
هر شبانه روز بیشتر از 24 ساعت نیست و این زمان برای من ، شما و بیل گیتس یکسان است . اما چرا عده ای از مردم بسیار موفق هستند و عده ای دیگر خیر ؟ یکی از دلایل این تفاوت قدرت مدیریت زمان است . وقت ما محدود است و عدم مدیریت زمان می تواند باعث اهمال کاری و پشت انداختن کارها شود .
وقتی نتوانیم زمانمان را به درستی مدیریت کنیم ، وقت کم می آوریم آنگاه مجبوریم بعضی از کار ها به تعویق بیاندازیم .
-
دلایل دیگر اهمال کاری
علاوه بر دلایلی که در بالاتر گفته شد که باعث به تعویق انداختن کارها و اهمال کاری میشوند، اغلب ما بهانهها یا توجیههایی برای رفتار خود میآوریم. تعدادی از بهانه های افراد اهمال کار را بررسی می کنیم .
- آنها نمیدانند دقیقا باید چه کاری انجام بدهند
- آنها نحوه انجام کار را به خوبی بلد نیستند
- آنها نمیخواهند کار مورد نظر را انجام بدهند
- انجام شدن یا نشدن آن کار برایشان بیاهمیت است
- انجام آن کار حس خاصی مثل خوشحالی، رضایت و… به آنها منتقل نمیکند
- به انتظار کشیدن تا آخرین لحظه برای انجام کار عادت دارند
- بر این باورند که اگر تحت فشار باشند عملکرد بهتری خواهند داشت
- فکر میکنند کار مد نظر را میتوانند در آخرین لحظات به پایان برسانند
- برای شروع ابتکار عمل ندارند
- آن کار را فراموش میکنند
- از نظر سلامتی مشکل دارند و نمیتوانند زمان زیادی برای انجام کارها بگذارند
- منتظر لحظه مناسب هستند
- برای فکر کردن در مورد آن کار به زمان نیاز دارند
- اگر یک کار را به تاخیر بیندازند، میتوانند به کاری با اولویت بالاتر برسند.
-
انواع اهمال کاری
به طور کلی اهمالکاری به دو دسته ی اصلی تقسیم میشود
اهمالکاری فعال و غیرفعال
-
اهمالکنندگان غیرفعال :
کار را به تأخیر میاندازند، زیرا در تصمیم گیری و عمل کردن به آن مشکل دارند
-
اهمالکنندگان فعال :
کار را هدفمند به تأخیر میاندازند زیرا کار تحت فشار به آنها اجازه میدهد احساس بهچالش کشیده شدن کنند و انگیزهشان بیشتر شود.
برخی دیگر، انواع کسانی که اهمال کاری میکنند را بر اساس سبکهای رفتاری مختلف دستهبندی میکنند، از جمله:
-
کمالگرایی
به دلیل ترس از اینکه نمیتواند یک کار را به طور کامل انجام دهند، وظایف را به تعویق میاندازند؛
-
رویاپردازی:
وظایف را به تعویق میاندازند زیرا در توجه به جزئیات خوب نیستند
-
مدافع:
معتقد نیستند که کسی باید برنامه زمانی خود را با نظم انجام بدهد
-
نگرانی:
به دلیل ترس از تغییر یا از دست دادن آرامش خود در مواجه با عوامل ناشناخته وظایفشان را به تعویق میاندازند؛
-
بحرانسازی:
وظایف را به تعویق میاندازند زیرا دوست دارند تحت فشار کار کنند؛
-
زیادهروی:
بیش از حد کار میکنند و با پیدا کردن زمان برای شروع و تکمیل کارها مشکل دارند.
تاثیر اهمال کاری بر زندگی
اهمال کاری همانند تمام عادات مثبت و منفی می تواند بر روی کیفیت زندگی ، روابط و احساس و افکار ما اثر بگذارد . وقتی اهمال کار باشیم، زیانش تنها به کم آوردن زمان یا انجام نشدن کارها محدود نمیشود؛ بلکه مضرات دیگری نیز دارد. برخی از مهمترین جنبههای منفی اهمال کاری از قرار زیر است:
-
کاهش رضایت فردی از زندگی
فرد اهمال کار همواره کاری برای انجام دادن دارد ، کاری که از موعد انجام آن گذشته است . همیشگی شدن این اتفاق باعث می شود فرد احساس خوبی نسبت به خودش نداشته باشد ؛ احساس بی عرضگی و ناکافی بودن به او دست بدهد .
-
نرسیدن به موفقیت
این افکار اهمال کننده می توان به عنوان یکی از موانع اصلی در مقابل موفقیت یاد کرد. تحقیقات انجام شده نشان دهنده این موضوع هستند که افراد بیشتر بابت کارهایی که در گذشته انجام نداده اند، حسرت می خورند و آنها را علت اصلی عدم موفقیت خود می دانند.
این مورد یکی از اصلی ترین تاثیرات اهمال کاری بر روی زندگی اشخاص هست. در برخی موارد موفقیت به انسان نزدیک است اما این افکار سبب می شود تا موقعیت پیش رو را از دست بدهید.
-
نارضایتی دیگران و تنش در روابط اجتماعی
این افکار نه تنها خود ما بلکه دیگران را هم آزار می دهد ، کافی است تصور کنید در صورت اهمال کاری تنها یک نفر در انجام وظایف خود در محل کار ، کل مجموعه مستعد چه آسیب ها و ضرر هایی خواهد شد .
و یا داشتن همسری اهمال کار را تصور کنید که پرداخت قبوض را تا زمان قطع خدمات آب و برق به تعویق می اندازد ، خواهید دانست اهمال کاری چگونه به روابط اجتماعی ما آسیب می زند .
-
ایجاد ترس و اضطراب
فردی با این عادت همیشه لیستی از کارهای معوقه دارد ، لیستی که کوتاه و بلند می شود اما هیچ گاه تمام نمی شود . داشتن حجم زیادی از کارهای روی هم تلنبار شده خواه ناخواه باعث ایجاد استرس و ترس خواهد شد .
طولانی شدن اضطراب می تواند احتمال ابتلا به اختلالات روان را افزایش دهد .
راهکارهایی برای جلوگیری از اهمال کاری
خوشبختانه این موضوع نیز مثل همه ی ویژگی ها و عادات منفی ، قابل کنترل و ترک کردن است . کافی است در اولین قدم نسبت به آن آگاهی داشته باشید و تلاش کنیم راهکار ها و تکنیک های کنترل این عادت را به شکل خودآگاه به کار ببریم .
-
فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید، تهیه کنید
برای اینکه در مسیر درست حرکت کنید، یک تاریخ مقرر را برای هر یک از کارهای خود در نظر بگیرید و به سمت آن بروید
-
قدمهای کوچک بردارید
برای غلبه بر این مورد میتوانید موارد موجود در لیست خود را به مراحل کوچک و قابل مدیریت تقسیم کنید تا وظایف شما خیلی طاقت فرسا به نظر نرسد
-
برنامه ریزی سنگین نکنید
برای شروع به کار برنامه ریزی فشرده و سنگین نداشته باشید ، میتوانید از روش پومودورو استفاده کنید ؛ 25 دقیقه کار و 5 دقیقه استراحت کنید. کوتاه بودن زمان کار و نیز داشتن زمان استراحت مشوق شما برای انجام کارهاست .
-
علائم هشدار دهنده را بشناسید
برای غلبه بر اهمال کاری باید هر گونه فکر درباره به تعویق انداختن کارها را جدی بگیرید و در برابر این تعویق مقاومت کنید. اگر شروع به اهمال کاری کردید، به آن فکر کنید و خود را مجبور کنید که چند دقیقه روی کارتان متمرکز بمانید.
-
حواسپرتی را از بین ببرید
برای مقابله باید از خود بپرسید چه چیزی بیش از همه توجه شما را جلب میکند، چه اینستاگرام، چه بهروزرسانی فیسبوک، یا اخبار محلی و… هر آنچه منبع حواس پرتی شما را تقویت میکند، خاموش کنید
-
خودتان را تشویق کنید
یکی از راهکارهای خوب برای مقابله با اهمال کاری در نظر گرفتن پاداش های آنی برای انجام دادن کارهای مورد نظر است. راهی پیدا کنید تا مزایای انجام به موقع کارها را زودتر احساس کنید. این امر موجب می شود تا به نوعی برای انجام دادن کارهای مورد نظر ترغیب شوید. با توجه به علایق خود می توانید پاداش های متفاوتی را در نظر بگیرید.
مدت زمان لازم برای ترک اهمال کاری
عادت بد عقب انداختن کارها از جمله چالش هایی است که ترک کردن آن کار آسانی محسوب نمی شود، اما کار غیر ممکنی هم نیست. با استفاده از تکنیک های گفته شده در این مقاله و تلاش می توانید از چنگال این مورد رهایی پیدا کنید.
زمان بر بودن ترک اهمال کاری بستگی به میزان تمرین و تلاش شخص دارد. با تلاش بیشتر می توانید در زمان کمتری اهمال کاری در انجام کارها را ترک کنید.
جمعبندی
در پایان اینکه لازم است بدانید، اهمال کاری با تار و پود انسانها گره خورده و در وجود همه ما انسانها نهادینه شده است. بنابراین غلبهبر آن علاوهبر اینکه کاری بسیار مشکل است، بهصورت مطلق هم اتفاق نمیافتد، بنابراین با کمک این تکنیکها و همینطور تلاش بیشتر خواهید توانست به صورت نسبی بر آن پیروز شوید.
دیدگاهتان را بنویسید