درمان استرس فکری فقط با 8 راه ساده !
-
درمان استرس فکری فقط با 8 راه ساده !
خوشبختانه برای درمان استرس فکری و کنترل آن راهکارهای خوبی وجود دارد که اکثرا هم مربوط به اصلاح سبک زندگی و کنترل افکار است. در این مقاله با چرایی استرس و راه های کنترل آن آشنا خواهیم شد .
چند هزاربار جملهی « معروف استرس دارم » را گفته یا شنیده ایم ؟
مطمئنا همه ی ما در برهه های مختلفی از زندگی با استرس و اضطراب کلنجار رفته ایم و از نزدیک لمسش کرده ایم. استرس گاهی خیلی زود برطرف میشود و گاهی پایدار و طولانی است. گاهی حتی خودمان هم متوجه استرس خود نیستیم و تنها علایمی مثل دلآشوبه، نگرانی و سردرگمی را تجربه میکنیم.
-
استرس چیست؟ چند نوع استرس داریم؟
استرس یک نوع احساس فشار روحی یا جسمی است که بخاطر یک اتفاق یا فکر ناخوب بوجود می آید و می تواند حس ناامیدی، پریشانی یا عصبانیت در فرد ایجاد کند.در واقع استرس واکنش طبیعی بدن هنگام مواجهه با چالش ها است که بعضی مواقع می تواند مثبت باشد ، مثل وقت هایی که به شما کمک می کند خودتان را از خطر نجات دهید یا زمانی که باید در یک مهلت مقرر پروژه ای را آماده سازید. اما اگر استرس مدت طولانی ادامه داشته باشد ممکن است به سلامتی ما آسیب برساند.
دو نوع استرس داریم :
-
استرس حاد:
این نوع استرس، کوتاه مدت است و بسرعت از بین می رود مثلا زمانی که یک نفر جلوی ماشین شما میپرد و ناگهان ترمز می کنید، با همسرتان دعوا می کنید یا یک کار مهیج و جدید انجام می دهید و … این احساس در شما بوجود می آید. این نوع از استرس کمک می کند تا موقعیت های خطرناک را مدیریت کنیم.
-
استرس مزمن
هر نوع استرسی که هفته ها یا ماه ها طول بکشد مثل مشکلات مالی، ازدواج ناموفق، مسائل کاری و …استرس مزمن است. شما می توانید آنقدر به استرس مزمن عادت کنید که متوجه نشوید این یک مشکل است. اگر راهی برای کنترل استرس پیدا نمی کنید، ممکن است منجر به مشکلات اساسی در وضعیت سلامت روحی و حتی جسمی شما شود.
-
علت استرس
استرس می تواند به علت های گوناگون و به دلایل زیادی ایجاد شود :
- در اثر قرارگرفتن در معرض فشار روحی و روانی گذرا یا طولانی مدت
- نگرانی مزمن در مورد چیزهای مختلف
- کمال گرایی زیاد و یا اعتماد به نفس پایین
- داشتن مسئولیتهای متعدد و طاقت فرسا
- عدم وجود امید به آینده یا کار و فعالیت مناسب
- مرگ و میر عزیزان
- تهدید به مرگ و آسیب جدی
- بلایای طبیعی
- تصادفات
- تعرض جنسی و یا خشونت خانوادگی و خشونت در جامعه
- ابتلا به بیماری لاعلاج
- آسیب مغزی
-
علائم استرس
استرس می تواند انواع مختلفی از علائم جسمی و عاطفی را ایجاد کند. بعضی اوقات، ممکن است متوجه نشوید که این علائم ناشی از استرس است. در اینجا برخی علائم وجود دارد که استرس ممکن است برای شما ایجاد کند:
- اسهال یا یبوست
- درد مزمن
- سردرد
- کمبود انرژی
- اختلال تمرکز
- مشکلات جنسی
- سفتی گردن
- خستگی
- اختلال خواب
- مشکلات گوارشی
- کاهش با افزایش اشتها
- کاهش یا افزایش وزن
-
استرس با بدن چه می کند؟
شیوه زندگی سریع امروز باعث شده که درصد زیادی از افراد بسیاری از روزهایشان را با استرس سر کنند. استرس واکنشی به فشارهای روحی روانی است. زمانی که شما کنترل چیزی را از دست داده اید دچار استرس می شوید. در این مواقع هورمون آدرنالین و کورتیزول ترشح می شود که در شرایط خاص می تواند برای برخی از افراد مفید هم باشد. اما اگر بدن شما به مدت طولانی نتواند از پس این استرس بربیاید در حالت تنش دائمی قرار میگیرید که شما را در برابر مشکلات جسمی، روحی و احساسی آسیب پذیر می کند.
استرس مزمن باعث مشکلات زیر می شود:
- فشار خون بالا
- اضطراب و بیقراری
- افسردگی
- حملات پانیک
- احساس غم و ناراحتی
- بیماری های قلبی و عروقی یا احساس درد در سینه و سایر نقاط بدن
- سایر بیماری های روانپزشکی
- سکته مغزی، سردرد، سرگیجه و لرزش
- خستگی و اختلال خواب، تنش عضلانی
- دیابت
- چاقی
- افسردگی
- بی خوابی
- کاهش تمرکز و حافظه، پرش فکر و در نتیجه کاهش بهره وری
- مشکلات گوارشی
- ضعف در سیستم بدنی
- مشکلات پوستی، مانند آکنه یا اگزما
- اختلالات قاعدگی
امروزه تاثر استرس بر اختلال در عملکرد سیستم های مختلف بدن به اثبات رسیده است.
-
8 راه کنترل استرس را بدانید
استرس شدید روی اعصاب بعضی از افراد تاثیر زیادی میگذارد و آنها باید بهدنبال درمان ناراحتی اعصاب و استرس باشند. بیشاز 8 راه برای کنترل استرس وجود دارد و در این مطلب ما 8 تا از راحتترین راهها را در اختیار شما قرار میدهیم. اگر شما بتوانید قبل از افزایش شدت استرس از راههای زیر استفاده کنید، سریعتر میتوانید خود را درمان کنید.
-
ورزش کنید
از راههای درمان استرس و افسردگی و حتی اضطراب، ورزشکردن است؛ زیرا بعد از اینکه شما ورزش میکنید، اندروفینهای خوشحال در بدن شما ترشح میکند. ورزشکردن به دو مدل ورزش با شدت متوسط و ورزش با شدت زیاد تقسیمبندی میشود. کسی که میخواهد با شدت متوسط ورزش کند، میتواند در هفته 2 ساعت و 30 دقیقه ورزش کند و اگر میخواهد با شدت زیاد ورزش کند، باید در طول هفته 75 دقیقه شنا کند یا به دویدن بپردازد.
-
عضلات منقبض شده خود را شل کنید
یکی از راههای بهبود وضعیت استرسی، شلکردن ماهیچههای بدن است؛ زیرا در زمان استرس، ماهیچهای بدن منقبض میشوند. سه راه برای شلکردن ماهیچههای بدن وجود دارد که شامل انجام حرکات کششی، ماساژ دادن بدن و داشتن یک خواب خوب شبانه است. اگر نمیتوانید خوب بخوابید، باید به دنبال درمان بی خوابی و استرس باشید که راههای بعد مانند تنفس عمیق، مراقبه، یوگا و… میتوانند در کاهش استرس و افزایش کیفیت خواب تاثیرگذار باشند.
-
از تکنیک نفس عمیق استفاده کنید
تکنیک کشیدن نفس عمیق بین 5 تا 10 دقیقه انجام میشود و 4 مرحله دارد. این تکنیک به شما کمک میکند در حد 5 تا 10 دقیقه فکر خود را کنترل کنید و یکی از راههای ارزان برای درمان استرس فکری است.
- در مرحله اول شما یا میتوانید دراز بکشید یا روی زمین بنشینید و دستان خود را روی پاهای خود قرار دهید؛
- در مرحله دوم چشمهای خود را ببندید و تمرکز کنید؛
- در مرحله سوم تصور کنید که در یک زمین چمن، ساحل یا هر جایی که به شما آرامش میدهد، قرار گرفتهاید؛
- در مرحله آخر هم به آرامی نفس عمیق بکشید.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید
رژیم غذایی مناسب که سرشار از سبزیجات، میوه، غلات کامل و پروتئین بدون چربی است، خلقوخوی شما را کنترل میکند و برای پوست شما مفید است. از طرفی دیگر داشتن رژیم غذایی خوب و خوردن غذاهای سالم به شما کمک میکند تا بدن شما در شرایط حساس، واکنش بهتری داشته باشد.
-
استراحت کنی
روزمرگی، بیماری، از دست دادن شغل، افزایش فشار کاری، درگیری با خانواده، دوست یا همکار عواملی است که موجب استرس میشود. اگر بیش ازحد کار میکنید و نمیتوانید کارهای خود را سر موقع تحویل دهید یا اینکه بیشازحد خسته شدهاید، لازم است چند ساعت یا چند روز استراحت کنید. ممکن است از ارتباط بین یوگا و کاهش استرس با خبر نباشید؛ یوگا، مراقبه، دعا، گوشدادن به موسیقی یا مسافرتکردن، عواملی هستند که در حین استراحتکردن توصیه شود آنها را انجام دهید.
-
برای اوقات فراغت خود برنامه داشته باشید
از 24 ساعت روز، شما باید مقداری از زمان خود را در حد 15 تا 20 دقیقه، صرف کارهایی کنید که از انجام دادنشان لذت میبرید. این کارها میتواند بازیکردن، تماشای فیلم، بافندگی، کتابخواندن و… باشد. این 15 تا 20 دقیقه انرژی شما را افزایش میدهد و در شرایط استرسزا، حواس شما را از عوامل محیطی پرت میکند.
-
به دنبال حل مشکلات باشید
شما نباید نسبت به عوامل استرسزا بیخیال باشید؛ بلکه باید در خصوص مشکلاتی که دارید با یک فرد قابل اعتماد مانند اعضای خانواده، دوستان، پزشک یا درمانگر صحبت کنید. شما میتوانید با خودتان هم صحبت کنید؛ اما نباید از کلماتی که حال شما را بدتر میکند استفاده کنید و نباید صراحتا بگویید من یک احمقم؛ چون نتوانستم پیشنهاد دوستم را رد کنم.
-
محرکهای استرس را از بین ببرید
محرکهای استرس به چندین عامل بستگی دارد و اگر شما بتوانید دلیل اصلی استرس را پیدا کنید، راحتتر میتوانید به فکر درمان استرس باشید. چندین راه برای از بین بردن محرکهای استرس وجود دارد که شما میتوانید خودتان آنها را شناسایی کنید؛ اما در بعضی شرایط ممکن است نتوانید بدون دارو درمان شوید و لازم است به پزشک مراجعه کنید.
-
درمان استرس
برای درمان استرس و علایم آن راهکار های متفاوتی وجود دارد که هر یک برای درجات مختلف شدت این مشکل تجویز میگردد. از روش های خانگی برای استرس های خفیف تا روان درمانی و حتی درمان های دارویی در موارد خیلی شدید .
در این جا به چند راهکار خانگی برای درمان استرس های نسبتا ضعیف میپردازیم .
برای درمان استرس چه بخوریم
برای اینکه بدن انسان به خوبی کار کند، باید ویتامین، امگا 3، منیزیم و… آن تامین شده باشد. این خوردنیها در درمان استرس زنان و مردان تاثیر میگذارد و باعث میشود میزان سروتونین، ویتامین C، هورمون استرس کورتیزول، کلسترول و… بدن به خوبی تامین و اصلاح شود.
- کربوهیدرات: نانهای سبوسدار، پاستا و غلات صبحانه
- ویتامین C: پرتقال
- منیزیم: اسفناج و سایر سبزیجات سبز، سویای پخته، ماهی قزلآلا
- امگا 3: ماهی سالمون
- پایین آوردن هورمون استرس کورتیزول: خوردن چای سیاه
- مصرف چربیهای سالم: پسته یا گردو
- پتاسیم: مصرف آووکادوها و موز
- ویتامین E: بادامها
- سبزیجات خام: هویج یا چوب کرفس
-
جمع بندی
در این مطلب از وبسایت بهشت زندگی، ما راههای کاربردی برای کنترل و درمان استرس فکری را در اختیار شما قرار دادیم . اگر به دنبال درمان سریع استرس و اضطراب هستید، میتوانید قبل از فراهم شدن شرایط استرسزا، برنامه غذایی خود را اصلاح کنید؛ به ورزشکردن بپردازید و هر روز 5 تا 10 دقیقه نفس عمیق بکشید تا وقتی شرایط استرسزا فراهم شد، راحتتر بتوانید به حالت طبیعی برگردید.
و چنانچه راهکار های فوق برای کنترل و درمان استرس فکری شما کافی نبود ؛ از کمک یک متخصص رواندرمانگر و یا در صورت نیاز روانپزشک استفاده کنید .
دیدگاهتان را بنویسید